31 aug

Ouderschap

Ze zeggen wel eens dat je kind je een spiegel voor houdt. Gelukkig meestal in positieve zin, maar soms is het minder leuk. Die roze wolk en dat ideale gezinnetje blijken maar al te vaak minder roze en ideaal te zijn dan gehoopt.
Hoeveel je ook houdt van je kinderen, hoe je je ook voorneemt om het anders te doen dan je eigen ouders, hoeveel opvoedboekjes je ook leest: de praktijk is vaak moeilijker dan je denkt.
Het hebben van kinderen maakt hele mooie, maar ook hele lastige gevoelens los, waarvan je niet wist dat ze er waren, of waarvan je dacht dat je ze onder controle had. Twijfel, schuldgevoelens en frustratie kunnen ervoor zorgen dat je niet meer helemaal jezelf kunt zijn in de relatie met je kind.
Andere ouders staan klaar met tips en verhalen over hoe zij het doen, maar dat is vaak niet jouw manier. Er is genoeg hulp te krijgen op het gebied van opvoeding, maar er is weinig aandacht voor hoe jij je voelt.

Als je kind een moeilijke ontwikkeling doormaakt, komt er nog meer op je af en heb je ook te dealen met teleurstelling, verdriet en zorgen.

Ook in de relatie met je partner kom je voor nieuwe uitdagingen te staan. Minder tijd voor elkaar, verschillen in reactie en visie op je kind, weinig slaap, druk druk druk.

In gesprek met mij is er alle ruimte om te onderzoeken hoe je jezelf, en elkaar, tegenkomt in de relatie met je kind en wat er nodig is om weer zelfvertrouwen en plezier te krijgen in het ouderschap.