Relatie problematiek individueel

Relatieproblemen komen veel voor op heel verschillende manieren. Jullie communicatie loopt niet lekker, er is veel irritatie, het lukt niet om elkaar te ondersteunen, je hebt vaak ruzie of hebt elkaar juist helemaal niets meer te zeggen, het gevoel is aan het verdwijnen, je wordt verliefd op een ander, je partner is vreemdgegaan, je voelt dat de dingen die gebeuren in jullie relatie ongezond zijn.

Bij al deze zaken is het beste advies: ga in relatietherapie. Wanneer jullie er onder begeleiding over praten, hoe moeilijk ook, krijg je meer inzicht in de patronen waar jullie samen in zitten, begrijpen jullie elkaar beter en krijg je duidelijkheid in de vraag hoe verder te gaan. Als er sprake is van geschaad vertrouwen kan je weer werken aan herstel daarvan. Een relatie doe je met z’n tweeën: samen werken aan herstel is dan ook de beste keuze.

Maar soms is relatietherapie niet mogelijk: je voelt je niet veilig, je moet iets echt eerst voor jezelf uitzoeken of je partner wil absoluut niet mee naar therapie. In dat geval kunnen individuele gesprekken je helpen om jouw eigen gevoelens te onderzoeken, manieren te vinden om zelf aan de relatie te werken en om keuzes te maken.

Ook wanneer de relatie al is beëindigd kan het helpend zijn om in therapie te onderzoeken hoe de negatieve patronen in jullie relatie zijn ontstaan en wat jouw rol daarin is geweest. Door je hier bewuster van te worden sta je sterker in een eventuele volgende relatie.